Spring Rolls z kurczakiem i ananasem
Składniki na ok. 16 szt:
16 szt. papieru ryżowego
2 filety z kurczaka
½ łyżeczki ostrej papryki
Sól, pieprz
1/3 puszki kukurydzy
2 łyżki szczypiorku
4-5 plastrów ananasa
Sok z ½ cytryny
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/4 szklanki, surowej razowej kaszy kuskus
Listki sałaty
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w mniejsza kawałki i przyprawiamy solą, papryką ostrą i pieprzem. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i smażmy na rozgrzanej patelni dość krótko, tylko tyle, żeby ściął się w środku. Ściągamy z patelni i studzimy. Ananasa kroimy w paski, przekładamy do miski, łączymy z kukurydzą, szczypiorkiem i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką słodką. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do naciągnięcia. Przestudzoną dodajemy do warzyw wraz z jogurtem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia. Papier ryżowy smarujemy z dwóch stron pędzelkiem zanurzonym w wodzie lub moczymy w misce z wodą. Jak zmięknie i zrobi się elastyczny zaczynamy rolowanie. Układamy listek sałaty, na niego 2 łyżki kaszy z ananasem, 2 kawałki piersi z kurczaka i ściśle zwijamy, w trakcie składając boki do środka, tak by powstał nam zgrabny pasztecik. Gotowe do jedzenia od razu po przyrządzeniu. W lodówce, przykryte folią spożywczą wytrzymają ok. 2 dni.