Delikatny pilaw z podudziami kurczaka
Składniki na 4 porcje:
3 wyluzowane udka z kurczaka (lub 1 filet z kurczaka)
Ok. 1 l bulionu warzywnego
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 marchew
½ szklanki mrożonego groszku (może być też z puszki)
1 pomidor
Szczypta cynamonu
Sól, pieprz
1 łyżka oliwy
½ małej cebuli
½ łyżeczki tymianku
Duża szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie
Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego obraną i przekrojoną na pół marchew. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Podudzia kroimy na mniejsze części i dorzucamy do bulionu z marchewką. Gotujemy krótko na małym gazie, tak by mięso ścięło się w środku, ale nadal pozostało soczyste. Kurczaka i marchew wyciągamy z bulionu. Marchewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę bardzo drobno poszatkowaną doprawiamy ją szczyptą soli i jak zmięknie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Chwilę razem podgrzewamy, dodajemy groszek (jeśli był mrożony, można wrzucić go do gorącego bulionu na 10 minut), marchew, ryż i kawałki kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, papryką i tymiankiem. Podlewamy 1 chochlą bulionu i podgrzewamy razem mieszając. Serwujemy w miseczkach.