Chrupiąca mieszanka płatków do jogurtu lub mleka
Składniki dla 4-6 osób:
½ szklanki płatków żytnich
½ szklanki płatków owsianych
1 szklanki płatków z otrąb pszennych
¼ szklanki słonecznika
¼ szklanki migdałów w płatkach
8 sztuk suszonych śliwek
¼ szklanki żurawiny
¼ szklanki rodzynek
Szczypta soli
½ szklanki płatków żytnich
½ szklanki płatków owsianych
1 szklanki płatków z otrąb pszennych
¼ szklanki słonecznika
¼ szklanki migdałów w płatkach
8 sztuk suszonych śliwek
¼ szklanki żurawiny
¼ szklanki rodzynek
Szczypta soli
Przygotowanie
Płatki żytnie, owsiane, płatki migdałowe oraz słonecznik mieszamy w misce i przyprawiamy szczyptą soli. Przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Powinny zacząć pachnieć i lekko się przyrumienić. Nie możemy spalić suchych składników, tylko nadać im chrupkości i mocniejszego smaku. Do podprażonych płatków dodajemy płatki z otrąb pszennych, bakalie, oraz śliwki które kroimy drobniej. Mieszamy i po całkowitym wystudzeniu przesypujemy do szklanego, zamykanego pojemnika. Podajemy jako domowe musli do mleka lub jogurtu naturalnego.