baner

Marchewkowe kluseczki z pulpecikami rybnymi w sosie koperkowym

Składniki dla 4 osób


3 ziemniaki
2 małe marchewki
1 jajo
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka kurkumy
Sól
Pulpeciki rybne
500 g filetów z dorsza
1 jajo
2 łyżki naci pietruszki
Sól, pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej
Skórka z cytryny
2 łyżki groszku konserwowego
½ czerstwej bułki
1 szklanka mleka do namoczenia bułki
Opcjonalnie płatki owsiane do masy
Ok. 1 litra bulionu warzywnego do ugotowania klopsików
Sos:
1 mały jogurt naturalny
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz
2 łyżki koperku
1 łyżka mięty
2 ogórki gruntowe

Przygotowanie

Przygotowujemy kluseczki. Marchew obieramy, kroimy na pół i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki masła, ½ łyżeczki cukru i odrobiny soli. Jak będzie zupełnie miękka odcedzamy i przekładamy ją do miski, miksujemy blenderem z 1 łyżeczką masła. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy marchew z ziemniakami, doprawiamy solą, kurkumą dodajemy jajo i stopniowo dosypujemy obie mąki. Zagniatamy ciasto i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy małe kluseczki i gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Odciskamy i przekładamy do malaksera. Dodajemy pokrojone w kostkę filety z ryby, drobno poszatkowana pietruszkę, sól, pieprz, skórkę z cytryny, groszek i szczyptę gałki muszkatołowej. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajo i wyrabiamy krótko dłońmi. Jeśli masa wyda nam się za luźna dodajemy trochę płatków owsianych. Formujemy kulki większe niż orzech włoski i wrzucamy do gotującego się bulionu, który nie powinien wrzeć. Gotujemy pulpeciki ok. 15 minut.. Ogórki myjemy, obieramy i koimy w kostkę. Pozostałe składniki sosu mieszamy, dodajemy ogórki i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Na talerzu układamy kilka kluseczków, kuli rybne i polewamy sosem.

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!