Filet z kurczaka z komosą ryżową, sosem pomidorowym i surówką z marchwi
Składniki dla 2-3 osób
1 filet z kurczaka
¼ szklanki komosy ryżowej
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
2 pomidory
½ małej cebuli
1 łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu
1 łyżka oleju
Sól, pieprz
Surówka:
1 marchew
½ jabłka
2 plastry ananasa
1 czubata łyżka gęstego jogurtu
Kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie
Pierś z kurczaka ścinamy wzdłuż, tak by była cieńsza, nacinamy delikatnie z wierzchu i przyprawiamy papryką, pieprzem i polewamy sosem sojowym. Komosę ryżową gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Pomidorki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki, a cebulę szatkujemy drobno. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy pomidory i na nie dużym gazie gotujemy pod przykryciem. Jak zaczną się rozpadać doprawiamy solą, pieprzem, miodem i cynamonem. Miksujemy blenderem. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej arkusz papieru do pieczenia i układamy filet z kurczaka. Zmniejszamy trochę ogień i smażymy mięso bez dodatku tłuszczu po ok. 4-5 minut z każdej strony. Jeśli filet jest dość gruby czas smażenia wydłużamy, ale nie smażymy kurczaka zbyt długo, żeby nie wysechł. W razie czego nacinamy go głębiej nożem, żeby sprawdzić czy się dosmażyły w środku. Marchew ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, jabłka na oczkach średnich. Ananasa kroimy bardzo drobno. W misce łączymy marchewkę, jabłko ananas i doprawiamy sokiem z cytryny . Mieszamy dokładnie z gęstym jogurtem i schładzamy. Filety podajemy z komosą ryżową, surówką z marchwi i sosem pomidorowym.