Kisiel wiśniowy ze słodkim serkiem
Składniki dla 4 osób
200g wiśni mrożonych lub świeżych
1 łyżka ksylitolu
2 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Serek homogenizowany, naturalny
1-2 plastry ananasa
Listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie
Owoce wrzucamy do rondelka i dolewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy ksylitol i podgrzewamy. Po ok. 15 minutach owoc powinny dobrze zmięknąć. Miksujemy blenderem lub jeśli chcemy otrzymać klarowny kisiel odcedzamy owoce dokładnie. Powstały sok znów przelewamy do rondelka podgrzewamy, a w tym czasie do połowy szklanki wody dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i cienką strużką wlewamy do podgrzewanego soku lub pulpy z owoców. Dokładnie i szybko mieszamy rózgą i gotujemy razem ok. 5 minut. Ściągamy z ognia, rozlewamy do miseczek i pozostawiamy do wystudzenia. Na ostudzony kisiel kładziemy po łyżce serka, drobno pokrojony ananas i dekorujemy świeża miętą. Kisiel jest dość kwaśny, jest świetnym deserem na gorące dni. Zamiast wiśni świetnie sprawdzą się jagody, gruszki, morele, czereśnie, maliny i truskawki.