baner

Pierożki z brokułami, fetą i słonecznikiem

Składniki na ok. 55 szt.


1 mały brokuł
1/3 opakowania sera feta light
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
Sól, pieprz
Skórka z cytryny
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika + ew. 1 łyżka do posypania pierożków
Ciasto na pierogi:
250 g mąki orkiszowej, razowej
250 g mąki pszennej
Ok. 1,5 szklanki wrzątku
1 jajo
Sól
Opcjonalnie łyżka oliwy lub masła

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy jajo, sól i mieszamy widelcem. Dolewamy powoli wrzątek ciągle mieszając a na koniec dodajemy masło lub oliwę. Następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Odkładamy na 15-20 minut przykryte ściereczką, żeby odpoczęło. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku aż zmięknie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Za pomocą blendera miksujemy warzywa ale niezbyt drobno. Dodajemy pokruszony ser feta, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny odrobinę soli i pieprzu. Rozgniatamy całość widelcem do połączenia składników. Słonecznik prażymy krótko na suchej patelni aż zacznie pachnieć i dodajemy do farszu. Część można zostawić do posypania pierożków. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka i na każdy kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy skropione oliwą i posypane prażonym słonecznikiem. Ugotowane pierogi można mrozić.

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!