Zasady zdrowego żywienia dzieci
Prawidłowe żywienie polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach i wzajemnych proporcjach.
- Dzieci powinny spożywać co najmniej 4 posiłki dziennie z zachowaniem równych przerw między nimi, średnio co 3-4 godziny. Regularne jedzenie sprzyja unormowaniu przemiany materii i poziomu glukozy we krwi. Długie przerwy pomiędzy posiłkami zmuszają organizm do szukania oszczędności energii potrzebnej do pokrycia pracy organizmu, co powoduje obniżenie tempa podstawowej przemiany materii i wydatkowania energii.
- Bardzo ważna w diecie dzieci jest różnorodność produktów w jadłospisie i spożywanie pierwszego śniadania. Dzieci, które rezygnują z tego posiłku i zaczynają naukę na czczo zmuszają swój organizm do wysiłku, nie dostarczając mu energii w skutek czego organizm pracuje gorzej, ponadto łatwo i szybko się męczy.
- Głównym źródłem energii w diecie dzieci powinny być produkty zbożowe, w tym szczególną uwagę należy zwracać na produkty z tzw. grubego przemiału, które charakteryzują się większą zawartością błonnika, witamin, makro- i mikroelementów (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna i razowy makaron). Produkty zbożowe powinny być spożywane 5 razy dziennie.
- Ważnym składnikiem jadłospisu od najmłodszych lat są produkty mleczne, dostarczające przede wszystkim dobrze przyswajalnego wapnia. Zaleca się mleko o obniżonej zawartości tłuszczu poniżej 2%.
- Rośliny strączkowe, jaja oraz chude gatunki mięs są w diecie źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Dzieci i młodzież powinny spożywać z tej grupy 2 porcje produktów.
- Bardzo ważne dla zdrowia jest uwzględnienie warzyw i owoców w każdym posiłku. W diecie powinno się stosować zarówno różnorodne warzywa (m.in. zielone – np. sałata, brokuły, szpinak; pomarańczowe – np. marchew, pomidory, dynia), jak i wzbogacać ją w owoce (świeże, mrożone lub suszone) oraz w mniejszej ilości – soki. Owoce i warzywa mogą być dobrą przekąską między posiłkami. Zalecane jest spożycie większej ilości warzyw niż owoców.
- Większość tłuszczów w diecie dziecka powinna pochodzić z orzechów i tłuszczów roślinnych. Konieczne jest ograniczenie tłuszczów stałych zwierzęcych, jak smalec i masło, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu w surowicy, zwiększają krzepliwość krwi i tym samym zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto dieta bogata w tłuszcze zwierzęce sprzyja otyłości oraz niektórym nowotworom. Zalecane są natomiast oleje roślinne (np. olej rzepakowy, sojowy, lniany i oliwa z oliwek). Do smażenia poleca się oliwę z oliwek.
- W diecie dziecka powinno się unikać produktów typu Fast food np. hamburger, frytki, pizza, ponieważ stanowią one źródło utwardzonych tłuszczów roślinnych, zawierających niebezpieczne dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans.
- Najbardziej zalecanym napojem, za pomocą którego dzieci i młodzież powinny gasić pragnienie, jest woda. W mniejszych ilościach zalecane są soki owocowe i warzywne, najlepiej świeżo wyciskane. Należy unikać napoi słodkich, takich jak Coca Cola.
- Słodycze należy jeść w umiarkowanych ilościach, od czasu do czasu. Spożycie słodyczy (batonów, cukierków, ciastek, ciast, czekolad) w nadmiernej ilości może sprzyjać nadwadze i otyłości. Jedzenie słodyczy powoduje uczucie sytości przez krótki czas. Słodkie pojadanie zostawmy na specjalne okazje: urodziny, święta, a na co dzień zastąpmy je świeżymi owocami lub warzywami.
- Zaleca się ograniczenie potraw smażonych, na rzecz gotowanych, duszonych, pieczonych bez tłuszczu.
- Bardzo ważna jest aktywność fizyczna dziecka. Jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Każde dziecko codziennie powinno być aktywne fizycznie przez 60 min.
autor: mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz