baner
38

Jaglany budyń czekoladowy ze śliwkami

kategoriapodwieczorek

trudnośćłatwe

liczba porcji2

oceń

Składniki

  • -50g kaszy jaglanej
  • -półtora szklanki mleka ryżowego
  • -2 łyżki prawdziwego kakao lub karobu-mączki chleba świętojańskiego
  • -5 suszonych daktyli
  • -2 świeże śliwki
  • -1 łyżeczka oleju kokosowego
  • -1 orzech brazylijski (opcjonalnie)

Przygotowanie

-kaszę dokładnie płuczemy
-mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy, dodajemy kaszę, olej kokosowy, daktyle, 1 śliwkę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut
-po upływie czasu dodajemy karob i szybko mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gęstego i aksamitnego budyniu. Jeśli budyń okaże się zbyt gęsty- dolewamy jeszcze trochę mleka
-budyń przelewamy do miseczki, dekorujemy śliwką i ulubionymi orzechami

Dodał(a): Agnieszka

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!