Jaglany budyń czekoladowy ze śliwkami
kategoriapodwieczorek
trudnośćłatwe
liczba porcji2
oceń
Składniki
- -50g kaszy jaglanej
- -półtora szklanki mleka ryżowego
- -2 łyżki prawdziwego kakao lub karobu-mączki chleba świętojańskiego
- -5 suszonych daktyli
- -2 świeże śliwki
- -1 łyżeczka oleju kokosowego
- -1 orzech brazylijski (opcjonalnie)
Przygotowanie
-kaszę dokładnie płuczemy
-mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy, dodajemy kaszę, olej kokosowy, daktyle, 1 śliwkę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut
-po upływie czasu dodajemy karob i szybko mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gęstego i aksamitnego budyniu. Jeśli budyń okaże się zbyt gęsty- dolewamy jeszcze trochę mleka
-budyń przelewamy do miseczki, dekorujemy śliwką i ulubionymi orzechami
Dodał(a): Agnieszka