Knedle z kaszy z wiśniami
kategoriaśniadanko
trudnośćłatwe
liczba porcji2
oceń
Składniki
- -100g suchej kaszy jaglanej
- -łyżka mąki kokosowej
- -łyżka mąki z tapioki+ do opruszenia dłoni
- -200ml mleka sojowego BIO/wody
- -garść wiśni bez pestek
- -łyżka ksylitolu/erytrolu
- -łyżeczka płatków migdałów(opcjonalnie)
- -odrobina kukrumy, aby nadać ładny żółty kolor(opcjonalnie)
- -drobina soli
Przygotowanie
-kaszę gotujemy z dodatkiem cukru do miękkości i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do wystygnięcia
-dodajemy oby dwie mąki i mieszamy
-dłonie opruszamy mąką
-odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy i wkładamy do środka wiśnie. Zlepiamy i formujemy kulki
-wstawiamy garnek z wodą i dodatkiem soli. Doprowadzamy do wrzenia
-gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię
Dodał(a): Agnieszka