Pasta z zielonego groszku z dodatkiem orzeszków i świeżej bazylii
kategoriacoś na ząb
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- Składniki:
- 400g mrożonego zielonego groszku
- 150g orzeszków ziemnych niesolonych
- 80g parmezanu lub innego sera żółtego
- 50g świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 80ml oliwy
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- 1 bagietka
Przygotowanie
1. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować
3-4 minuty. Następnie wystudzić.
2. Zielony groszek, orzeszki, parmezan, bazylię, czosnek i oliwę zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i limonki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
3. Bagietkę pokroić na kromki i zrumienić w piekarniku. Pastę podawać na kromkach bagietki.
Dodał(a): Ewelina