Pełnoziarniste ciastko owsiane z jeżynami
kategoriapodwieczorek
trudnośćłatwe
liczba porcji6
oceń
Składniki
- 1 szklanka maślanki
- 0,75 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
- 0,25 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- Dodatkowo:
- 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek)
Przygotowanie
1. Płatki owsiane zalać maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały.
2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny.
Piec do suchego patyczka - ok 20 minut w 200*C
Dodał(a): Anna