baner
145

Pełnoziarniste ciastko owsiane z jeżynami

kategoriapodwieczorek

trudnośćłatwe

liczba porcji6

oceń

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 0,75 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 0,25 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek)

Przygotowanie

1. Płatki owsiane zalać maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały.
2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny.
Piec do suchego patyczka - ok 20 minut w 200*C

Dodał(a): Anna

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!