KREM Z ZIELONEGO GROSZKU, TRAWĄ CYTRYNOWĄ I MIĘTĄ PIEPRZOWĄ
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji6
oceń
Składniki
- 500g mrożonego zielonego groszku
- 10cm białej części pora
- 2 cebule
- 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej
- 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz
- 1 litr bulionu drobiowego
- 200g serka mascarpone
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Por dokładnie umyć i pokroić w paski a cebulę w piórka, a następnie wrzucić do garnka i zrumienić na rozgrzanym oleju. Wlać bulion drobiowy i całość zagotować. Wsypać rozmrożony zielony groszek
i gotować około 6 minut. Następnie dodać sok z cytryny, miętę, trawę cytrynową i wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać serek mascarpone i całość wymieszać. Doprawić solą morską i pieprzem.
2. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego (opcjonalnie).
Dodał(a): Ewelina