baner
34

Zupka krem z buraków

kategoriaobiadek

trudnośćłatwe

liczba porcji3

oceń

Składniki

  • Kochane mamy oto potrzebne składniki:
  • Około 800-900 gram buraków
  • Około 1 litra wywaru warzywnego
  • Około ½ natki pęczka pietruszki
  • Około 80 gram masła (ewentualnie oleju)
  • 2 jabłka
  • 2 średnie cebule
  • Odrobina soli i pieprzu do smaku
  • Opcjonalnie jogurt naturalny (lub śmietana) – łyżka do zupy na koniec
  • Ewentualnie ww. groszek ptysiowy lub grzanki (np. z czosnkiem) – na koniec do zupki

Przygotowanie

PYSZNA ZUPKA - KREM Z BURAKÓW:
Ponieważ Zuzi tatuś jest biegaczem (od trzech ponad lat ten sport uprawia) - mama musiała dopasować kuchnię też do niego, i tak pojawiły się w naszym domu jeszcze nowsze, bardziej urozmaicone nowe dania
Szykujemy je głównie z warzyw, bo tata je najbardziej lubi. My może mniej, a przynajmniej nie wszystkie, ale tą zupkę uwielbiamy, dlatego ją dzisiaj gorąco polecamy

Buraczki są bardzo zdrowe bo mnóstwo witamin mają (A, B1, B2, C i E), a i minerały takie jak np. magnez, potas czy wapń też zawierają. By zupka lepiej dużym i małym smakowała ptysiowe groszki mama do niej podała:)

Kochane mamy oto potrzebne składniki:
Około 800-900 gram buraków
Około 1 litra wywaru warzywnego
Około ½ natki pęczka pietruszki
Około 80 gram masła (ewentualnie oleju)
2 jabłka
2 średnie cebule
Odrobina soli i pieprzu do smaku

Opcjonalnie jogurt naturalny (lub śmietana) – łyżka do zupy na koniec
Ewentualnie ww. groszek ptysiowy lub grzanki (np. z czosnkiem) – na koniec do zupki

1. Gotujemy wywar warzywny, który będzie nam potrzebny do naszej zupki krem.
2. Gotujemy buraczki do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
3. Jabłuszka myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i obieramy ze skórki i również kroimy plasterki.
4. Szatkujemy drobno pół pęczka natki pietruszki oraz drobno szatkujemy obraną cebulkę.
5. Na roztopionym maśle (lub odrobinie oleju) podsmażamy cebulkę do zeszklenia się. Następnie dokładamy jabłka i buraczki i smażymy wszystko przez około 8-10 minut,
Po czym przekładamy do garnka.
6. W garnku na gazie całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dokładamy posiekaną
pietruszkę i zalewamy naszym wywarem.
7. Całość gotujemy około pół godziny, 40 minut co jakiś czas mieszając.
8. Na koniec blendujemy całość dokładnie by uzyskać jednolitą konsystencję zupy krem.
9. Przyzdabiamy pietruszką i podajemy naszym dużym i małym pociechom z ulubionym dodatkiem

Gorąco polecam tą zupkę bo jest niezwykle zdrowa i niezwykle smaczna. Z podanej ilości mamy zupkę na obiadek dla trzech osób na dwa dni.
PS: dzięki zawartym cukrom zarówno w burakach jak i w jabłkach zupka jest bardzo słodka


Dodał(a): Beata

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!