Klopsiki z papryką w sosie pomidorowym i makaronem
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
- 500 ml wody
- 200 g makaronu u mnie kokardki
- 150 g czerwonej papryki
- 6-7 łyżek kaszy manny
- 1 l soku pomidorowego
- 1 jajko
- przyprawy:
- papryka ostra i słodka, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz kolorowy, sól morska
Przygotowanie
Czerwoną paprykę dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiany gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, przyprawy oraz kaszę manną. całość dokładniej wyrabiamy. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i ponownie wszystko razem mieszamy.
Z powstałej masy robimy kuleczki wielkości małej piłeczki do ping ponga. Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Przesmażone zalewamy połową soku pomidorowego oraz wodą. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i dusimy, aż połowa płynu odparuje. Gdy płyn się zredukuje wlewamy pozostały sok, dodajemy makaron i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy, aż makaron zmięknie. Na samym końcu, gdy makaron się ugotuje na patelnię dajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Od razu podajemy.
Dodał(a): Monika