baner
92

Klopsiki z papryką w sosie pomidorowym i makaronem

kategoriaobiadek

trudnośćłatwe

liczba porcji4

oceń

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • 500 ml wody
  • 200 g makaronu u mnie kokardki
  • 150 g czerwonej papryki
  • 6-7 łyżek kaszy manny
  • 1 l soku pomidorowego
  • 1 jajko
  • przyprawy:
  • papryka ostra i słodka, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz kolorowy, sól morska

Przygotowanie

Czerwoną paprykę dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiany gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, przyprawy oraz kaszę manną. całość dokładniej wyrabiamy. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i ponownie wszystko razem mieszamy.
Z powstałej masy robimy kuleczki wielkości małej piłeczki do ping ponga. Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Przesmażone zalewamy połową soku pomidorowego oraz wodą. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i dusimy, aż połowa płynu odparuje. Gdy płyn się zredukuje wlewamy pozostały sok, dodajemy makaron i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy, aż makaron zmięknie. Na samym końcu, gdy makaron się ugotuje na patelnię dajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Od razu podajemy.

Dodał(a): Monika

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!