Makaron z mięsem i sosem ze świeżych pomidorów
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- 1200 g pomidorów
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
- 400 g makaronu u mnie świderki
- 4-5 ząbków czosnku
- garść listków bazylii
- przyprawy do smaku
Przygotowanie
Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do gorącej wody na 2-3 minuty, po czym przekładamy je do wody lodowatej. Zdejmujemy z nich skórę i kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
Mięso mielone przekładamy na suchą gorącą patelnię i przesmażamy. Do przesmażonego mięsa dodajemy czosnek i przesmażamy do momentu, aż zacznie pachnąć. Gdy to nastąpi na patelnię dajemy pomidory, dokładnie mieszamy i smażymy, aż puszczą sok. Doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem, aż nadmiar płynu odparuje, a pomidory się rozpadną.
W czasie gdy mięso będzie się dusić gotujemy makaron tak jak lubimy. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy porwane na małe kawałki listki bazylii. Od razu podajemy.
Dodał(a): Monika