Warzywne frytki
kategoriacoś na ząb
trudnośćłatwe
liczba porcji3
oceń
Składniki
- * 4 średnie buraki
- * 4 średnie ziemniaki
- * oliwa z oliwek
- * 2 naczynia żaroodporne
- * zioła prowansalskie
- * jogurt grecki
- * ząbek czosnku
Przygotowanie
Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w paski. Formy żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Do jednej formy przekładamy buraki i posypujemy ziołami wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika. To samo robimy z ziemniakami tylko wkładamy je do piekarnika 15 min później. Pieczemy ok.45 min do miękkości buraków i chrupkości ziemniaków. W między czasie przygotowujemy dip jogurtowy. Do szklanki jogurtu dodajemy zioła prowansalskie i wyciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i odstawiamy aby się "przegryzło"
Frytki mogą być idealnym daniem na przekąskę lub dodatkiem do obiadu. Smacznego!
Dodał(a): Marta