baner
128

Warzywne frytki

kategoriacoś na ząb

trudnośćłatwe

liczba porcji3

oceń

Składniki

  • * 4 średnie buraki
  • * 4 średnie ziemniaki
  • * oliwa z oliwek
  • * 2 naczynia żaroodporne
  • * zioła prowansalskie
  • * jogurt grecki
  • * ząbek czosnku

Przygotowanie

Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w paski. Formy żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Do jednej formy przekładamy buraki i posypujemy ziołami wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika. To samo robimy z ziemniakami tylko wkładamy je do piekarnika 15 min później. Pieczemy ok.45 min do miękkości buraków i chrupkości ziemniaków. W między czasie przygotowujemy dip jogurtowy. Do szklanki jogurtu dodajemy zioła prowansalskie i wyciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i odstawiamy aby się "przegryzło"
Frytki mogą być idealnym daniem na przekąskę lub dodatkiem do obiadu. Smacznego!

Dodał(a): Marta

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!