mały urwis
kategoriaobiadek
trudnośćśrednie
liczba porcji3
oceń
Składniki
- truskawki \r\n\r\n Przygotować ciasto na pierogi. W większym garnku zagotować wodę bez dodatku soli. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą część na cienki placek (około 2 - 3 mm), w razie potrzeby obsypując stolnicę i wałek mąką.\r\n Małe truskawki pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Można je dodatkowo wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej.\r\n Małą szklaneczką wycinać kółka z ciasta, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.\r\n Jak woda będzie mocno wrzała włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki do miękkości ciasta, przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.\r\n Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać z posłodzoną śmietaną lub jogurtem greckim.\r\n\r\n
Przygotowanie
w pierwszym jest wszystko
Dodał(a): izabela