baner
437

pstrąg patroszony pieczony w piekarniku

kategoriaobiadek

trudnośćłatwe

liczba porcji2

oceń

Składniki

  • - pstrąg patroszony 2szt
  • - 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)dodajemy jeżeli dziecko lubi.
  • - masło
  • - pietruszka lub koperek (opcjonalnie)
  • - pieprz i sól (najlepiej morska)
  • - folia aluminiowa do pieczenia
  • - cytryna
  • - przyprawy wg.uznania
  • - ziemniaki
  • - pomidory

Przygotowanie

1. Pstrąga dokładnie myjemy i delikatnie oskrobujemy. Wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
2. 2 ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki a 2 ząbki wyciskamy przez praskę
3. Pstrąga nacieramy delikatnie z obydwu stron solą (najlepiej morską) i świeżo mielonym pieprzem (można także użyć innych ulubionych przypraw)
4. Rybę nacinamy kilkukrotnie z obydwu stron dość głęboko, ale nie na wylot i wciskamy w szczeliny plasterki czosnku. Natomiast w środku smarujemy wyciśniętym czosnkiem.
5. Z obydwu stron smarujemy rybkę masłem a do środka wkładamy kilka malutkich kawałków masła i gałązkę np. pietruszki
6. Zawijamy rybę w folię (stroną błyszczącą do środka) i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. ja trzymałam ok 2 godzin.
7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja piekłam na 180 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach rozcięłam folię, aby skórka ładnie się przyrumieniła.
8. Wyciągamy z piekarnika i jeżeli nam się uda możemy zdjąć z folii
9. Podajemy z plasterkiem cytryny, ziemniakami i pomidorkami lub z ulubionymi dodatkami :)

Dodał(a): Karolina

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!