Musli dla łasuchów
kategoriaśniadanko
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- Musli:
- Płatki górskie (ok. 400 g)
- Wiórki kokosowe (ok.200 g)
- Nasiona słonecznika (ok. 100 g)
- Nasiona dyni (ok. 100 g)
- Suszone morele (niesiarkowane) ok . 100 g.
- Rodzynki (niesiarkowane) ok. 100 g
- Garść daktyli.
- Kilka łyżek oleju rzepakowego
- Kilka łyżek miodu
Przygotowanie
Płatki z wiórkami wsypać na blachę. Dodać kilka łyżek oliwy, miód oraz nasiona słonecznika i dyni. Wymieszać (rękoma). Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 15- 20 min. Od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką. Gdy wszystko ładnie się przyrumieni wyjąć i dodać posiekane morele i daktyle oraz rodzynki.
Można dodać ulubione bakalie według uznania. U nas czasem dodatkowo jagody goi lub suszona żurawina leśna ,czy suszone czarne jagody.
Podaję z jogurtem naturalnym. Ale może to być świetny, chrupiący dodatek np. do kisielu.
Dodał(a): Ewa