Makaron orkiszowy z sosem pietuszkowym
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- 500 g maki orkiszowej
- 4-5 jaj z hodowli ekologicznej
- Duży pęczek pietruszki
- Olej rzepakowy + łyżka oleju z pestek dyni
- Ząbek czosnku
- Sól himalajska
Przygotowanie
Z mąki uformować stożek, w środku zrobić wgłębienie i wpić jaja. Po woli łączyć jaj z mąką aż powstanie jednolite, zwarte ciasto.
Na stolnicy rozsypać trochę maki i ciasto cienko rozwałkować. Pokroić nożem lub radełkiem na cienki paski.
Makaron ugotować.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (odrobinę, by stracił "surowy" smak), dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soli.
Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na patelnie z sosem i dokładnie wymieszać.
Podawać od razu.
Dodał(a): Ewa