baner
97

Spagetti dyniowe

kategoriaobiadek

trudnośćśrednie

liczba porcji4

oceń

Składniki

  • Dynia makaronowa
  • Kilka łyżek oliwy/ oleju kokosowego do smażenia
  • 1 kg pomidorów lub 700 ml przecieru pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Zioła -tymianek, oregano
  • Kurkuma, sól, pieprz, odrobina xylitolu, czerwona papryka w proszku.
  • Opcjonalnie parmezan

Przygotowanie

Dynię upiec w piekarniku w 170 stopniach przez ok pół godziny (czas pieczenia zależy od wielkości dyni- trzeba kontrolować)
Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebule. Gdy się zrumieni dodać pomidory bez skórki i pestek lub przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Mieszać od czasu do czasu aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje.
Dynię przekroić, wyciągnąć środek. Miąższ dyni "wydrapywać" widelcem. Powinny tworzyć się długie nitki. Przełożyć do miski i można lekko posolić. Gotowy makaron polać sosem.
Można posypać parmezanem.

Dodał(a): Ewa

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!