Spagetti dyniowe
kategoriaobiadek
trudnośćśrednie
liczba porcji4
oceń
Składniki
- Dynia makaronowa
- Kilka łyżek oliwy/ oleju kokosowego do smażenia
- 1 kg pomidorów lub 700 ml przecieru pomidorowego
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- Zioła -tymianek, oregano
- Kurkuma, sól, pieprz, odrobina xylitolu, czerwona papryka w proszku.
- Opcjonalnie parmezan
Przygotowanie
Dynię upiec w piekarniku w 170 stopniach przez ok pół godziny (czas pieczenia zależy od wielkości dyni- trzeba kontrolować)
Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebule. Gdy się zrumieni dodać pomidory bez skórki i pestek lub przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Mieszać od czasu do czasu aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje.
Dynię przekroić, wyciągnąć środek. Miąższ dyni "wydrapywać" widelcem. Powinny tworzyć się długie nitki. Przełożyć do miski i można lekko posolić. Gotowy makaron polać sosem.
Można posypać parmezanem.
Dodał(a): Ewa