Na obiadek zupa Minestrone
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji6
oceń
Składniki
- ZUPA MINESTRONE (6 porcji):
- Potrzebujemy:
- * 1 średnia cebula posiekana
- * 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- * 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
- * 3 łyżki oliwy
- * 1 duży ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
- * 2 duże pomidory obrane i pokrojone w kostkę
- * 1,5 litra rosołku (my zupę Minestrone robimy na rosole wołowym ale inny
- również pasuje)
- * 1 łyżeczka suszonej bazylii (zazwyczaj dajemy ze swojego ogródka, dziś
- jednak skorzystaliśmy z kupionej)
- * 1/2 szklanki surowego makaronu
- * 2 małe cukinie pokrojone w plasterki (najlepsze z rodzinnej działki)
- * 1 puszka czerwonej fasoli (trzeba ją odsączyć)
- * szczypta soli i pieprz do smaku
- * parmezan (niekoniecznie, jednak dodaje smaku)
Przygotowanie
Przygotowanie:
Robimy zupę: Roztapiamy oliwę i wrzucamy cebulkę, seler, marchewkę -
musimy ciągle mieszać dopóki cebula nie zmięknie (uwaga - nie powinna nam
się zarumienić). Dodajemy ziemniaka, pomidory, rosół i bazylię.
Zagotowujemy wszystko następnie zmniejszamy ogień (dla tych co mają
kuchenkę gazową) lub temperaturę gotowania (dla tych co korzystają z
kuchenek elektrycznych) Przykrywamy i dusimy przez ok. 15 min. Dodajemy
cukinię i makaron. Gotujemy przez jeszcze 10-15 min., aż warzywa i makaron
będą stosunkowo miękkie. Dodajemy fasolkę i jeszcze 5 min gotujemy.
Przyprawiamy odrobinką soli i pieprzem do smaku. Nakładam do
miseczek/talerzy i posypujemy parmezanem. Wprawdzie Alex nie bardzo chciał
przygotowywać obiad za to z wielką ochotą potem go jadł - oto nasza
dokumentacja zdjęciowa. Naprawdę polecamy - jest pyyysznaaa.
Dodał(a): Krystyna