zielone omleciki
kategoriaśniadanko
trudnośćłatwe
liczba porcji2
oceń
Składniki
- kilka różyczek brokuła i kalafiora, garść fasolki szparagowej, garść zielonego groszku (warzywa mogą być mrożone)
- jedno jajo
- koperek i natka pietruszki drobno pokrojona po ok. łyżeczce
- łyżka otrąb (niekoniecznie)
- łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
Przygotowanie
warzywa gotuję na parze ok 6 min stawiając koszyk na wrzątek, po ugotowaniu przekładam na deskę do krojenia i po przestudzeniu siekam na mniejsze kawałeczki.
Umyte jajo delikatnie rozbijam do miseczki i wyciągam żółtko. Białko ubijam na sztywną pianę i dodaję żółtko, chwilkę razem ubijam. Do piany dodaję wszystkie warzywa, koperek i natkę. Można dodać łyżkę otrąb. Razem delikatnie mieszam. Na patelni teflonowej rozpuszczam łyżeczkę oleju kokosowego, kładę trzy placuszki i delikatnie obracając smażę z obu stron. Z podanej porcji wychodzi 6 placuszków, trzy zjada Kuba popijając sokiem przecierowym lub herbatką. Smacznego!
Dodał(a): Izabela