baner
87

zielone omleciki

kategoriaśniadanko

trudnośćłatwe

liczba porcji2

oceń

Składniki

  • kilka różyczek brokuła i kalafiora, garść fasolki szparagowej, garść zielonego groszku (warzywa mogą być mrożone)
  • jedno jajo
  • koperek i natka pietruszki drobno pokrojona po ok. łyżeczce
  • łyżka otrąb (niekoniecznie)
  • łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego

Przygotowanie

warzywa gotuję na parze ok 6 min stawiając koszyk na wrzątek, po ugotowaniu przekładam na deskę do krojenia i po przestudzeniu siekam na mniejsze kawałeczki.
Umyte jajo delikatnie rozbijam do miseczki i wyciągam żółtko. Białko ubijam na sztywną pianę i dodaję żółtko, chwilkę razem ubijam. Do piany dodaję wszystkie warzywa, koperek i natkę. Można dodać łyżkę otrąb. Razem delikatnie mieszam. Na patelni teflonowej rozpuszczam łyżeczkę oleju kokosowego, kładę trzy placuszki i delikatnie obracając smażę z obu stron. Z podanej porcji wychodzi 6 placuszków, trzy zjada Kuba popijając sokiem przecierowym lub herbatką. Smacznego!

Dodał(a): Izabela

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!