Ślimaki z cebula i szpinakiem
kategoriapodwieczorek
trudnośćtrudne
liczba porcji8
oceń
Składniki
- Farsz cebulowy:
- 1 kg cebuli
- Świerzy tymianek
- Odrobina cebuli i xylitolu
- Łyżka octu jabłkowego
- Farsz szpinakowy:
- 400 g mrożonego szpinaku- brykit
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej/ lub orkiszowej
- 50g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (owsiane)
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
Przygotowanie
Na patelni podsmażyć cebule pokrojoną w piórka, gdy się zeszkli dodać łyżkę octu, odrobinę soli i xylitolu.
W drugim naczyniu podsmażyć cebule pokrojoną w drobną kostkę. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciasto:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, sól, dodać zaczyn drożdżowy i jajko. Wyrobić ciasto by było gładkie i sprężyste. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na około półcentymetrowe 2 placki. Na każdym rozłożyć inny farsz i zwinąć w roladę. Następnie pokroić w grube plastry i ułożyć w formie do pieczenia. Pozostawić na ok pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika na ok pół godziny 180 stopni z termoobiegiem.
Dodał(a): Ewa