baner
90

Ślimaki z cebula i szpinakiem

kategoriapodwieczorek

trudnośćtrudne

liczba porcji8

oceń

Składniki

  • Farsz cebulowy:
  • 1 kg cebuli
  • Świerzy tymianek
  • Odrobina cebuli i xylitolu
  • Łyżka octu jabłkowego
  • Farsz szpinakowy:
  • 400 g mrożonego szpinaku- brykit
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej/ lub orkiszowej
  • 50g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (owsiane)
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

Na patelni podsmażyć cebule pokrojoną w piórka, gdy się zeszkli dodać łyżkę octu, odrobinę soli i xylitolu.
W drugim naczyniu podsmażyć cebule pokrojoną w drobną kostkę. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Ciasto:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, sól, dodać zaczyn drożdżowy i jajko. Wyrobić ciasto by było gładkie i sprężyste. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na około półcentymetrowe 2 placki. Na każdym rozłożyć inny farsz i zwinąć w roladę. Następnie pokroić w grube plastry i ułożyć w formie do pieczenia. Pozostawić na ok pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika na ok pół godziny 180 stopni z termoobiegiem.

Dodał(a): Ewa

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!