Placuszki z kaszy i jarmużu
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- 1 szklanka kaszy (gryczanej lub jęczmiennej)
- jarmuż
- 2 jajka
- cebulka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy, studzimy. Jarmuż kroimy na małe kawałeczki, przelewamy wrzątkiem przez sitko, po czym hartujemy zimną wodą. Cebulkę kroimy, podsmażamy na złoty kolor na patelni.
Powyższe składniki łączymy, wbijamy do masy dwa jajka. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą soli do smaku.
Nakładamy łyżką na patelnię, tworząc placuszki. Smażymy na oliwie.
Placuszki podajemy z ogórkiem kiszonym.
Smacznego!
Dodał(a): Agata