Ciasto marchwiowe bezglutenowe
kategoriapodwieczorek
trudnośćśrednie
liczba porcji4
oceń
Składniki
- 1 kg marchewki (po starciu na drobnej tarce - 3 szklanki) - ja dałam troszkę mniej
- 2 szklanki mąki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 pomarańcza
- 2 szklanki miksu rodzynek
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżeczka soli
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- pełna łyżeczka sody
Przygotowanie
Rodzynki wymieszać z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i odstawić do lodówki na około godzinkę. W tym czasie obieramy i trzemy marchewki na tarce o drobnych skośnych oczkach. Następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, z namoczonymi, zblendowanymi bakaliami, sokiem z cytryny i olejem.
Do drugiej miski wsypuję mąkę ( można ją przesiać ) i dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę, sól, oraz opcjonalnie miód. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy.
Ciasto pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 - 50 minut, po czym wyjmujemy, studzimy posypujemy tym na co mamy ochotę i gotowe!
Dodał(a): Wiola