baner
95

Ciasto marchwiowe bezglutenowe

kategoriapodwieczorek

trudnośćśrednie

liczba porcji4

oceń

Składniki

  • 1 kg marchewki (po starciu na drobnej tarce - 3 szklanki) - ja dałam troszkę mniej
  • 2 szklanki mąki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 pomarańcza
  • 2 szklanki miksu rodzynek
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka soli
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • pełna łyżeczka sody

Przygotowanie

Rodzynki wymieszać z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i odstawić do lodówki na około godzinkę. W tym czasie obieramy i trzemy marchewki na tarce o drobnych skośnych oczkach. Następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, z namoczonymi, zblendowanymi bakaliami, sokiem z cytryny i olejem.



Do drugiej miski wsypuję mąkę ( można ją przesiać ) i dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę, sól, oraz opcjonalnie miód. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy.


Ciasto pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 - 50 minut, po czym wyjmujemy, studzimy posypujemy tym na co mamy ochotę i gotowe!

Dodał(a): Wiola

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!