MORSZCZUK Z PIECA W TOWARZYSTWIE MARCHEWKI I GROSZKU Z ZIEMNIAKAMI
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- - 4 filety z morszczuka
- - sok wyciśnięty z połowy cytryna
- -marchewka i groszek (mrożonki)
- - odrobina masła
- - kilka ziemniaków
- - sól i pieprz
- - pietruszka
- - koper
- Składniki na sos:
- - gęsty jogurt naturalny
- - mały ząbek czosnku
- - sól i pieprz
- - łyżeczka sosu pomidorowego
Przygotowanie
Filety z morszczuka należy umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Odstawić na pół godz.
W międzyczasie ugotować kilka ziemniaków
Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego (lub wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia).
Piec mięso w temp. ok 150 st. C ok 30 min.
W następnej kolejności ugotować marchew z groszkiem w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać trochę masła.
Do jogurtu naturalnego dodać łyżkę sosu pomidorowego, ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Filety z morszczuka wyłożyć na talerze, polać sosem czosnkowym, dołożyć ugotowane ziemniaki posypane koperkiem oraz dodać marchew i groszek.
Danie udekorować natką pietruszki.
SMACZNEGO :-)
Dodał(a): Anna