krem jaglany z musem jabłkowym
kategoriaśniadanko
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- Na krem:
- - 2 szklanki ugotowane kaszy jaglanej
- - 1 szklanka mleka (może być roślinne )
- - garść suszonych daktyli
- - szczypta przyprawy korzenne lub cynamonu
- Na mus (porcja na 2 słoiczki):
- - 2 garści suszonych daktyli
- - 1,5 kg jabłek ( różne gatunki)
- - przyprawy korzenne
Przygotowanie
Krem:
Mleko zagotować z przyprawami i daktyli.
Dodać ugotowane kaszę, zmniejszyć ogień, mieszać podgrzewająć.
Zjąć z ognia i wszystko dokładnie zmiksować blender.
Podzielić na porcje.
Podawać z musem.
Mus:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Przełożyć do garnka i podgrzewać pod przykryciem.
gdy puści sok dodać przyprawy i daktyle. Wszystko dusić na małym ogniu aż do miękkości.
Całość unieść ugniataczką do ziemniaków.
Przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć kocem i zostawić do ostudzenia.
Można potraktować jak zaprawy na zimę.
Dodał(a): Anna