baner
29

krem jaglany z musem jabłkowym

kategoriaśniadanko

trudnośćłatwe

liczba porcji4

oceń

Składniki

  • Na krem:
  • - 2 szklanki ugotowane kaszy jaglanej
  • - 1 szklanka mleka (może być roślinne )
  • - garść suszonych daktyli
  • - szczypta przyprawy korzenne lub cynamonu
  • Na mus (porcja na 2 słoiczki):
  • - 2 garści suszonych daktyli
  • - 1,5 kg jabłek ( różne gatunki)
  • - przyprawy korzenne

Przygotowanie

Krem:
Mleko zagotować z przyprawami i daktyli.
Dodać ugotowane kaszę, zmniejszyć ogień, mieszać podgrzewająć.
Zjąć z ognia i wszystko dokładnie zmiksować blender.
Podzielić na porcje.
Podawać z musem.

Mus:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Przełożyć do garnka i podgrzewać pod przykryciem.
gdy puści sok dodać przyprawy i daktyle. Wszystko dusić na małym ogniu aż do miękkości.
Całość unieść ugniataczką do ziemniaków.
Przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć kocem i zostawić do ostudzenia.
Można potraktować jak zaprawy na zimę.

Dodał(a): Anna

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!