"Warzywne Wariactwo samków"
kategoriapodwieczorek
trudnośćłatwe
liczba porcji3
oceń
Składniki
- 2ziemniaki
- 300g.brokuła
- 300g.kalafiora
- 2marchewki
- 100g.fasolki szparagowej
- 100g.cukini
- 1mały burak
- liśc laurowy,ziele angielskie,pieprz biały,sól morska
- natka pietruszki
- sos beszamelowy do polania
- składniki:
- 40g.maki kukurydzianej
- 40g.margaryny
- 120ml.mleka roslinnego(my takie uzywamy,córka ma alergie na białko mleka krowiego)
- 250ml.wywaru warzywnego
- ciut gałki muszkatałowej
- biały pieprz
Przygotowanie
Wykonanie:
ziemniaki obieramy,kroimy w plastry.Gotujemy do miekkości.Buraka tak samo.
brokuły,kalafioradzielimy na różyczki,cukinie kroimy(obieramy ze skórki)w talarki.
W duzym garnku gotujemy wodę wraz z solą,liściem,zielem a(nielskim)ngielskim.Wrzucamy marchew pokrojoną w plastry,gotujemy 10min.Potem dodajemy kalafior,brokuł fasolkę.Gotujemy 5-10mim.
Przy pomocy łyzki cedzakowej wyjmujemy warzywa.Odkładamy na talerz,wodę pozostawiamy na sos beszamelowy.
Ugotowane i pokrojone warzywa rozkładamy w naczyniu żaroodpornym,polewamy sosem beszamelowym.
Naczynie z warzywami do piekarnika nagrzanego wkładamy,polewamy sosem.Pieczemy w temp.200 i zapiekamy10-15minut.
Podajemy na ciepło.
Sos Beszamelowy
wykonanie:
Margarynę łączymy z maką.Topimy je w małym garnku,mieszając.W osobnym garnku łaczymy mleko i wywar,podgrzewamy.
do maki i tłuszczu roztworu gorącego mlekai wywaru,stale mieszając.Gotujemy na małym ogniu,aż sos zgęstnieje.
dodajemy gałkę muszkatałową,sól,pieprz
Dodał(a): Dorota