baner
45

"Warzywne Wariactwo samków"

kategoriapodwieczorek

trudnośćłatwe

liczba porcji3

oceń

Składniki

  • 2ziemniaki
  • 300g.brokuła
  • 300g.kalafiora
  • 2marchewki
  • 100g.fasolki szparagowej
  • 100g.cukini
  • 1mały burak
  • liśc laurowy,ziele angielskie,pieprz biały,sól morska
  • natka pietruszki
  • sos beszamelowy do polania
  • składniki:
  • 40g.maki kukurydzianej
  • 40g.margaryny
  • 120ml.mleka roslinnego(my takie uzywamy,córka ma alergie na białko mleka krowiego)
  • 250ml.wywaru warzywnego
  • ciut gałki muszkatałowej
  • biały pieprz

Przygotowanie

Wykonanie:
ziemniaki obieramy,kroimy w plastry.Gotujemy do miekkości.Buraka tak samo.
brokuły,kalafioradzielimy na różyczki,cukinie kroimy(obieramy ze skórki)w talarki.
W duzym garnku gotujemy wodę wraz z solą,liściem,zielem a(nielskim)ngielskim.Wrzucamy marchew pokrojoną w plastry,gotujemy 10min.Potem dodajemy kalafior,brokuł fasolkę.Gotujemy 5-10mim.
Przy pomocy łyzki cedzakowej wyjmujemy warzywa.Odkładamy na talerz,wodę pozostawiamy na sos beszamelowy.
Ugotowane i pokrojone warzywa rozkładamy w naczyniu żaroodpornym,polewamy sosem beszamelowym.
Naczynie z warzywami do piekarnika nagrzanego wkładamy,polewamy sosem.Pieczemy w temp.200 i zapiekamy10-15minut.

Podajemy na ciepło.
Sos Beszamelowy
wykonanie:

Margarynę łączymy z maką.Topimy je w małym garnku,mieszając.W osobnym garnku łaczymy mleko i wywar,podgrzewamy.
do maki i tłuszczu roztworu gorącego mlekai wywaru,stale mieszając.Gotujemy na małym ogniu,aż sos zgęstnieje.
dodajemy gałkę muszkatałową,sól,pieprz

Dodał(a): Dorota

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!