Pełnoziarniste gofry z bananem, miodem i orzechami włoskimi
kategoriakolacja
trudnośćłatwe
liczba porcji1 bardzo głodna :) l
oceń
Składniki
- Na gofry:
- Mąka pszenna pełnoziarnista graham typ 1850- 5 łyżek
- 1 jajko
- 100 ml mleka 2% tłuszczu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła extra rozpuszczonego
- szczypta soli
- Dodatki:
- 1/2 sztuki banana
- ok. 2 łyżki rozdrobnionych
- ok. 1 łyżki miodu
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy ciasto: W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białka ze szczyptą soli. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę,żółtko jajka, mleko oraz olej, mieszamy dokładnie, dodajemy białko i delikatnie mieszamy aż do dokładnego połączenia. ze względu na słodkie dodatki cukru do ciasta nie dodajemy.Smażymy gofry.
Z podanego przepisu wychodzą 2 gofry w kształcie kwadratu o boku ok. 10 cm.
Banana kroimy w plasterki, układamy na gofrach, polewamy miodem i posypujemy orzechami.
Smacznego.
Dodał(a): Sylwia