Ślimakowe naleśniki
kategoriaśniadanko
trudnośćłatwe
liczba porcji2
oceń
Składniki
- Składniki ciasto 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek ew olej rzepakowy
- 300g szpinaku świeżego lub mrożonego
- natka pietruszki,
- suszony koperek
- olej do smażenia
- nadzienie do naleśników:
- twarożek naturalny
Przygotowanie
1.Składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą, gdy mamy mrożony szpinak zalewamy gorącą wodą, chwilkę czekamy i odcedzamy. Dodajemy do ciasta i miksujemy ( najlepiej i najszybciej blenderem) Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni wylewamy ciasto smażymy z obu stron na rumiany kolor.
2. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem. Robimy rulon, Formujemy w kształt ślimaczków.Ja udekorowałam ślimaczki rzodkiewką, oczy zrobiłam z czarnego pieprzu a czułki z wykałaczek.
SMACZNEGO
Dodał(a): DOMINIKA