Dla mamy i taty

Chcesz oglądać kanał MiniMini+?
Zamów pakiet w nc+

Sprawdź
baner
116

Bogate muffiny z marchewką

kategoriapodwieczorek

trudnośćłatwe

liczba porcji4

oceń

Składniki

  • Składniki mokre:
  • - 2 jajka
  • - 0,5 szklanki mleka (może byc roślinne)
  • - szklanka suszonych owoców namoczonych we wrzątku ( u mnie daktyle i żurawina)
  • - łyżka oleju
  • - dwie starte na małych oczkach marchewki (może być tez cukinia)
  • - 1 dojrzały banan
  • - 1/2 szklanki soku jabłkowego, jabłkowo-marchewkowego
  • - cztery łyżki miodu lub 1/3 - 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
  • Składniki suche:
  • - 1 szklanka maki bezglutenowej (u mnie gryczana z ryżową)
  • - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej/orkiszowej
  • - garść orzechów ( u mnie nerkowce)
  • - garstka jagód Goji
  • - 2 łyzki kakao lub karobu
  • - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • - łyżeczka proszku do pieczenia BIO

Przygotowanie

Namoczyć we wrzątku suszone owoce. Odsączyć i dodać banana. Zmiksować blenderem (ew. rozgnieść łuczkiem) na gładką masę, dodać resztę mokrych składników.
Dokładnie wymieszać suche składniki. Napełnić 3/4 foremek, można dodać pokrojoną gorzka czekoladę. Nastawić piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu i piec 25 min.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 12-14 muffinek.
Muffinki wychodzą średnio słodkie - takie lubimy najbardziej, jak ktoś lubi bardziej słodkie mozna dodać więcej daktyli lub słodzidła.

Dodał(a): Aleksandra

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!