Bogate muffiny z marchewką
kategoriapodwieczorek
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- Składniki mokre:
- - 2 jajka
- - 0,5 szklanki mleka (może byc roślinne)
- - szklanka suszonych owoców namoczonych we wrzątku ( u mnie daktyle i żurawina)
- - łyżka oleju
- - dwie starte na małych oczkach marchewki (może być tez cukinia)
- - 1 dojrzały banan
- - 1/2 szklanki soku jabłkowego, jabłkowo-marchewkowego
- - cztery łyżki miodu lub 1/3 - 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
- Składniki suche:
- - 1 szklanka maki bezglutenowej (u mnie gryczana z ryżową)
- - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej/orkiszowej
- - garść orzechów ( u mnie nerkowce)
- - garstka jagód Goji
- - 2 łyzki kakao lub karobu
- - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- - łyżeczka proszku do pieczenia BIO
Przygotowanie
Namoczyć we wrzątku suszone owoce. Odsączyć i dodać banana. Zmiksować blenderem (ew. rozgnieść łuczkiem) na gładką masę, dodać resztę mokrych składników.
Dokładnie wymieszać suche składniki. Napełnić 3/4 foremek, można dodać pokrojoną gorzka czekoladę. Nastawić piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu i piec 25 min.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 12-14 muffinek.
Muffinki wychodzą średnio słodkie - takie lubimy najbardziej, jak ktoś lubi bardziej słodkie mozna dodać więcej daktyli lub słodzidła.
Dodał(a): Aleksandra