Jajowa kraina Nataszki i taty
kategoriakolacja
trudnośćłatwe
liczba porcji3
oceń
Składniki
- Jajka, awokado, szczypiorek, pomidor, rzodkiewki, kapka oliwy z oliwek, JAKIBĄDŹ serek, sól i pieprz (albo nie)
Przygotowanie
Gotujemy 7 jajek na twardo. Niezależnie od tej czynności siekamy na drobniutko szczypiorek, przekrawamy awokado i łyżką wydrążamy miąższ. Jeśli awokado ma zieloną skórkę - pastę z jajkiem trzeba najczęściej blendować, jeśli fioletowawą - do wymieszania z jajkiem wystarcza najczęściej widelec. Mieszamy szczypiorek i awokado w misce i dodajemy cztery ugotowane jajka. Zakrapiamy całość odrobiną oliwy lub oleju. Na koniec ciutek pieprzu i soli. Tak powstaje pyszna pasta jajeczno awokadowa. Myszkę robimy z połówki piątego jajka (uszka wykonujemy z Tunią z fragmentów jajek potrzebnych do pomidorowych muchomorów), ze szczypiorku (wąsiki i ogonek) i ziaren czarnego pieprzu (oczki i nosek myszki). Grzybki to dwie połówki twardego pomidora, jajka na nóżki i kropeczki z JAKIEGOBĄDŹ serka. Kwiatki to rzodkiewki. Potrawę (jeśli się zdąży przed Nataszą) zjadamy z grahamowym pieczywem
Dodał(a): Nataszka i tata Jarek