Warstowe szaleństwo
kategoriacoś na ząb
trudnośćłatwe
liczba porcji2
oceń
Składniki
- mus truskawkowy (ew. z dodatkiem innych owoców tj. porzeczki, jagody)
- płatki zbożowe (orkiszowe, musli itp)
- jogurt naturalny (ew. kefir)
- orzechy, migdały, rodzynki
Przygotowanie
Do małych pojemniczków, najlepiej przezroczystych (u nas w wersji domowej są to szklanki, w wersji outdoorowej plastikowe miseczki) nakładamy warstwami:
- płatki orkiszowe wymieszane z posiekanymi migdałami, orzechami (włoskimi, nerkowca, pini) lub musli z suszonymi owocami,rodzynkami
- jogurt naturalny - gęstszy pozwoli lepiej zachować warstwy, ale równie dobrze może być rzadszy lub kefir (najlepiej dobrze schłodzone)
- mus owocowy - robimy go z owoców sezonowych, w zimie mrożonych, z dodatkiem miodu spadziowego lub lipowego, cynamonu i czasem szczypty świeżego pieprzu (bez cukru), w lecie warto dodać jeszcze trochę świeżych, nie miksowanych owocków
W zależności od wysokości naczyń warstwy możemy powtórzyć:-)
Na wierzchu posypujemy ulubionymi bakaliami:-)
SMACZNEGO!!!
Dodał(a): LENA