KURCZAK W MIODOWEJ GLAZURZE Z JESIENNĄ SURÓWKĄ
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- - kilka ziemniaków
- - mięso z kurczaka (podudzia)
- - sól i pieprz
- - odrobina oleju rzepakowego
- - 3 łyżki miodu (wielokwiatowy)
- - słodka papryka w proszku
- - dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- SURÓWKA:
- - biała kapusta
- - 3 marchewki
- - papryka czerwona
- - por
- - natka pietruszki
- - kilka kropli soku z cytryna
- - sól i pieprz
- - odrobina cukru
- - 2 łyżki oleju rzepakowego
- - ziarno słonecznika
- - ziarno dyni
Przygotowanie
Na początek należy zamarynować mięso kurczaka.Dodajemy przyprawy, czosnek, miód i odrobinę oleju rzepakowego.Całość można odstawić do lodówki na (24 h lub na kilka godzin), nabierze wtedy pięknego aromatu.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę, doprawiamy i odkładamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki gotujemy.
Mięso upiec w piekarniku w ok 150 stopniach C. przez ok. ponad godzinę.
Dodał(a): Anna