baner
159

KURCZAK W MIODOWEJ GLAZURZE Z JESIENNĄ SURÓWKĄ

kategoriaobiadek

trudnośćłatwe

liczba porcji4

oceń

Składniki

  • - kilka ziemniaków
  • - mięso z kurczaka (podudzia)
  • - sól i pieprz
  • - odrobina oleju rzepakowego
  • - 3 łyżki miodu (wielokwiatowy)
  • - słodka papryka w proszku
  • - dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • SURÓWKA:
  • - biała kapusta
  • - 3 marchewki
  • - papryka czerwona
  • - por
  • - natka pietruszki
  • - kilka kropli soku z cytryna
  • - sól i pieprz
  • - odrobina cukru
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • - ziarno słonecznika
  • - ziarno dyni

Przygotowanie

Na początek należy zamarynować mięso kurczaka.Dodajemy przyprawy, czosnek, miód i odrobinę oleju rzepakowego.Całość można odstawić do lodówki na (24 h lub na kilka godzin), nabierze wtedy pięknego aromatu.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę, doprawiamy i odkładamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki gotujemy.
Mięso upiec w piekarniku w ok 150 stopniach C. przez ok. ponad godzinę.

Dodał(a): Anna

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!