Szybkie placuszki pszenno-ryżowe
kategoriapodwieczorek
trudnośćłatwe
liczba porcji3
oceń
Składniki
- 1/2 szklanki mąki ryżowej\r\n1/2 szklanki mąki pszennej\r\n1 łyżeczka proszku do pieczenia\r\n3/4 szklanki mleka lub napoju ryżowego\r\n1 jajko\r\n1 łyżka oleju rzepakowego\r\n1 jabłko lub banan
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki poza bananem lub jabłkiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką. Odstawiamy na chwilkę.\r\n\r\n2. W tym czasie myjemy jabłko lub banana. Obieramy ze skórki a nastepnie ścieramy połowę owocu na tarce o dużych oczkach do naszej racuszkowej masy i mieszamy.\r\n\r\n3. Racuchy smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. (Nakładamy stołową łyżke ciasta, czekamy aż pojawią się bąbelki powietrza a następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony - placuszki po usmażeniu z wierzchu mają brązowy kolor.)\r\n\r\nMy podaliśmy je z cukrem pudrem. Ale z powodzeniem można je zajadać same :).
Dodał(a): Katarzyna