Ciasto bananowe- szybkie i proste
kategoriacoś na ząb
trudnośćłatwe
liczba porcji8
oceń
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej
- łyżeczka sody
- jajko
- Kilka łyżek miodu
- Pół szklanki mleka roślinnego\r\n\r\nPolewa budyniowa:\r\nSzklanka mleka roślinnego\r\nŁyżka mąki ziemniaczanej\r\n2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego\r\n
Przygotowanie
Banana rozgnieść widelcem lub zblendować, dodać resztę składników i wymieszać. \r\nPrzelać do formy.\r\nWstawić do piekarnika na ok 30 min. na 180 stopni.\r\nGdy ciasto będzie już upieczone i lekko wystygnie, przygotować polewę.\r\nW garnku podgrzać mleko, małą część zostawić w kubku i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko będzie gorące dolać mąkę i melasę. Ciepłą rozsmarować na cieście.
Dodał(a): Ewa