zupa krem z dyni
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- Przedstawiam przepis na ulubioną zupę mojej córci – zupę dyniową, wprost królewską (bo przecież dynia kojarzy z karetą Kopciuszka).
- Wyrosła nam w ogrodzie piękna duża dynia jak słońce
- o zachodzie i moja Ola chodziła doglądać ją co dzień.
- Zasadziła ją na wiosnę i pytała się co rusz – kiedy ona urośnie?
- A gdy urosła, córcia ledwo ją podniosła!
- Zrywamy ją teraz, bo później do przeniesienia będzie trzeba osła!
- A więc została dzisiaj zerwana i zupka ugotowana!!!!!
- Składniki:
- 600 g surowej (może być jedna mała lub pół dużej)
- 3 ziemniaki
- 1-2 marchewki
- 1 litr wywaru z warzyw (ale może być też rosół)
- 1 cebula
- Kawałek świeżego imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- Sól
- Pieprz
- olej
- Dodatki:
- groszek ptysiowy,
- uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe
- grzanki (najlepsze ziołowo- czosnkowe)
- 1 łyżka śmietany a najlepiej jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku, a gdy zmięknie dodajemy wyciśnięty z praski czosnek. Dynię kroimy na mniejsze części, oczywiście obieramy i kroimy w kostkę. I to samo robimy z innymi warzywami, czyli marchewką i ziemniakami. I wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do zarumienionej cebuli, dodajemy starty imbir i curry. Wszystko podsmażamy około 10 minut po czym dodajemy bulion warzywny, ale najlepszy jest własny, wcześniej ugotowany. Może być również rosół, ale też swój własny. Nie używam żadnych kostek rosołowych czy warzywnych!!!!! Wszystko gotujemy 30 minut, aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do wystygnięcia aby za chwilę wszystko zmiksować do konsystencji kremu. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy wybrany dodatek.
Dodał(a): Monika