ziołowe łódeczki
kategoriakolacja
trudnośćłatwe
liczba porcji4
oceń
Składniki
- •4 małe bagietki,
- •kilka liści mrożonego szpinaku lub świeżego
- •1 mała cebula,
- •1 ząbek czosnku,
- •2 łyżki oleju,
- •kilka suszonych pomidorów,
- •50 g żółtego sera
- •2 jajka
- •sól i pieprz
Przygotowanie
Cebulę szklimy na oleju, dodajemy szpinak i dusimy. Gdy szpinak wystygnie, odciskamy z niego nadmiar płynu. Dodajemy suszone pomidory pokrojone na drobno. W każdej bagietce wycinamy środek nożem na tzw. „łódkę” pozostawiając brzeg o grubości ok. 1 cm. Wyjmujemy z każdej miąższ.
Jajka lekko ubijamy widelcem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z serem startym na drobnej tarce. Masę jajeczną dodajemy do szpinaku, całość dokładnie mieszamy. Nadziewamy bagietki i przekładamy je na blachę. Zapiekamy ok 15-20 minut aż masa jajeczna się zetnie, a bułki zezłocą.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5-10 minut i podajemy:)
Dodał(a): Monika