baner
70

Bonitki Owsiane

kategoriacoś na ząb

trudnośćłatwe

liczba porcji5

oceń

Składniki

  • - dwa mocno dojrzałe banany.\\r\\n- 20 szt. suszonych daktyli.\\r\\n- 1 jajko\\r\\n- 1,5 szklanki płatków owsianych\\r\\n- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej\\r\\n- szczypta soli\\r\\n- 1 łyżeczka proszku do pieczenia\\r\\n- 200g. szuszonej żurawiny lub rodzynek\\r\\n- 100g wiórków kokosowych\\r\\n

Przygotowanie

Daktyle zalać wrzącą wodą, odstawić na około 15 minut żeby zmiękły, po tym czasie odlać nadmiar wody, dodać obrane babany i jajko i wszystko razem zmiksować. Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, sól, proszek do pieczenia, żurawinę lub rodzynki i wiórki kokosowe- przemieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi. Powstałą masę wlać do silikonowych koksówek lub prostokątnej blach wyłożonej papierem. Od wielkości formy będzie zależeć wysokość batoników i czas pieczenia. Ja piekę w trzech silikonowych keksówkach o wymiarch 20x8. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut. Wystudzić i podzielić na porcje. Z podanej ilości wychodzi około 15szt. batoników. Jak nie zostaną zjedzone odrazu, przechowywać w szklanym słoiku.

Dodał(a): Anna

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!