Pieczone jabłka z cynamonem nadziewane śliwkami.
kategoriapodwieczorek
trudnośćłatwe
liczba porcji2
oceń
Składniki
- 3 szt. jabłka odmiana celesta, golden lub james (dżems).
- 6-8 szt. śliwek węgierek.
- Cynamon w zależności od upodobania.
- 1/2 szkl. wody.
Przygotowanie
Jabłka i śliwki umyj. Z jabłek wydrąż gniazda nasienne, śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki. Śliwki oprósz cynamonem. W miejscu wydrążonych gniazd z jabłek wkładać śliwki. Nafaszerowane jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać po wierzchu cynamonem, podlać wodą. Piec w 180 stopniach około 30-45 minut w zależności od wielkości jabłek. Tak przygotowane jabłka są pyszne na ciepło jak i na zimno. Po sezonie zamiast śliwkami można nadziać jabłka rodzynkami.
Dodał(a): Anna