baner
134

Pieczone jabłka z cynamonem nadziewane śliwkami.

kategoriapodwieczorek

trudnośćłatwe

liczba porcji2

oceń

Składniki

  • 3 szt. jabłka odmiana celesta, golden lub james (dżems).
  • 6-8 szt. śliwek węgierek.
  • Cynamon w zależności od upodobania.
  • 1/2 szkl. wody.

Przygotowanie

Jabłka i śliwki umyj. Z jabłek wydrąż gniazda nasienne, śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki. Śliwki oprósz cynamonem. W miejscu wydrążonych gniazd z jabłek wkładać śliwki. Nafaszerowane jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać po wierzchu cynamonem, podlać wodą. Piec w 180 stopniach około 30-45 minut w zależności od wielkości jabłek. Tak przygotowane jabłka są pyszne na ciepło jak i na zimno. Po sezonie zamiast śliwkami można nadziać jabłka rodzynkami.

Dodał(a): Anna

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!