zupa ogórkowa
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji8
oceń
Składniki
- - mała pierś kurczaka lub kawałek piersi indyka,
- - 6 średnich ziemniaków,
- - 5 małych marchewek,
- - 2 średnie pietruszki,
- - 0,5 małego selera,
- - kawałek pora,
- - 4 duże ogórki kiszone,
- - koperek,
- - pieprz,
- - ziele angielskie,
- - liść laurowy,
Przygotowanie
Mięso zalać około 2L wody, doprowadzić do wrzenia, zebrać piankę i gotować 10 minut.
Warzywa umyć i obrać. 1 marchewkę, ziemniaka i pietruszkę wrzucić w całości do gotującego się mięsa. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka pokrojone warzywa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować do czasu kiedy warzywa staną się miękkie - około 50min.
Warzywa które były w całości wyjąć i przełożyć do miski, wlać trochę wywaru i zmiksować - wlać z powrotem do garnka. Dzięki temu zupa będzie gęstsza.
Pod koniec gotowania dodać starte na tarce ogórki (duże oczka) i posiekany koperek. Gotować przez kolejne 5min.
Po nalaniu do talerza można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. W zależności od potrzeb dodać kawałki mięsa z zupy do talerza.
Proszę pamiętać o nie soleniu potrawy na żadnym jej etapie - ogórki kiszone są wystarczająco słone.
Dodał(a): Łukasz