baner
108

zupa ogórkowa

kategoriaobiadek

trudnośćłatwe

liczba porcji8

oceń

Składniki

  • - mała pierś kurczaka lub kawałek piersi indyka,
  • - 6 średnich ziemniaków,
  • - 5 małych marchewek,
  • - 2 średnie pietruszki,
  • - 0,5 małego selera,
  • - kawałek pora,
  • - 4 duże ogórki kiszone,
  • - koperek,
  • - pieprz,
  • - ziele angielskie,
  • - liść laurowy,

Przygotowanie

Mięso zalać około 2L wody, doprowadzić do wrzenia, zebrać piankę i gotować 10 minut.

Warzywa umyć i obrać. 1 marchewkę, ziemniaka i pietruszkę wrzucić w całości do gotującego się mięsa. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka pokrojone warzywa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować do czasu kiedy warzywa staną się miękkie - około 50min.

Warzywa które były w całości wyjąć i przełożyć do miski, wlać trochę wywaru i zmiksować - wlać z powrotem do garnka. Dzięki temu zupa będzie gęstsza.

Pod koniec gotowania dodać starte na tarce ogórki (duże oczka) i posiekany koperek. Gotować przez kolejne 5min.

Po nalaniu do talerza można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. W zależności od potrzeb dodać kawałki mięsa z zupy do talerza.

Proszę pamiętać o nie soleniu potrawy na żadnym jej etapie - ogórki kiszone są wystarczająco słone.

Dodał(a): Łukasz

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!