baner
90

zupka brokułowa

kategoriaobiadek

trudnośćłatwe

liczba porcji2

oceń

Składniki

  • brokuł,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • ćwiartka średniej cebuli,
  • 1/4 pora,
  • plaster selera,
  • 5 brukselek,
  • 2 ziemniaki,
  • wywar z rosołu (można zastąpić go kostką rosołową, ale wywar jest smaczniejszy i zdrowszy),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Na osolony wrzątek wrzuć różyczki brokułów i pocięte na kawałki łodyżki. Gotuj przez ok. 8 minut, aż zmiękną. Uważaj, aby ich zbytnio nie rozgotować. Odcedź i odstaw. W osobnym garnku ugotuj na wywarze pozostałe warzywa pokrojone w grubą kostkę. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij garnek z palnika. Dodaj brokuły i zmiksuj całość. Zupka z brokułów świetnie wygląda z makaronem kokardki, muszelki lub z grzankami.

Dodał(a): Aicja

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!