zupka brokułowa
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji2
oceń
Składniki
- brokuł,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ćwiartka średniej cebuli,
- 1/4 pora,
- plaster selera,
- 5 brukselek,
- 2 ziemniaki,
- wywar z rosołu (można zastąpić go kostką rosołową, ale wywar jest smaczniejszy i zdrowszy),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Na osolony wrzątek wrzuć różyczki brokułów i pocięte na kawałki łodyżki. Gotuj przez ok. 8 minut, aż zmiękną. Uważaj, aby ich zbytnio nie rozgotować. Odcedź i odstaw. W osobnym garnku ugotuj na wywarze pozostałe warzywa pokrojone w grubą kostkę. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij garnek z palnika. Dodaj brokuły i zmiksuj całość. Zupka z brokułów świetnie wygląda z makaronem kokardki, muszelki lub z grzankami.
Dodał(a): Aicja