Zupa krem z pomidorów i dyni
kategoriaobiadek
trudnośćłatwe
liczba porcji5
oceń
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 250-300 g dyni
- 1 l rosołu drobiowego
- do smaku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Pomidory dokładnie myjemy, nacinamy na krzyż od góry i wkładamy na chwilę do gorącej wody. Następnie przekładamy je do bardzo zimnej wody, po czym obieramy je ze skóry, oraz wycinamy twardy środek. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Ząbki czosnku obieramy z wierzchniej warstwy. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek bardzo drobno siekamy. Do garnka dajemy olej i czosnek. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. Gdy czosnek zacznie uwalniać aromat dodajemy do garnka pokrojone pomidory i dynię. Dokładnie mieszamy, wlewamy rosół i gotujemy na "wolnym" do miękkości dyni. Gdy ta zmięknie za pomocą blendera miksujemy zupę na kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z grzankami, groszkiem ptysiowy.
Dodał(a): Monika