baner
149

Zupa krem z pomidorów i dyni

kategoriaobiadek

trudnośćłatwe

liczba porcji5

oceń

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 250-300 g dyni
  • 1 l rosołu drobiowego
  • do smaku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Pomidory dokładnie myjemy, nacinamy na krzyż od góry i wkładamy na chwilę do gorącej wody. Następnie przekładamy je do bardzo zimnej wody, po czym obieramy je ze skóry, oraz wycinamy twardy środek. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Ząbki czosnku obieramy z wierzchniej warstwy. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek bardzo drobno siekamy. Do garnka dajemy olej i czosnek. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. Gdy czosnek zacznie uwalniać aromat dodajemy do garnka pokrojone pomidory i dynię. Dokładnie mieszamy, wlewamy rosół i gotujemy na "wolnym" do miękkości dyni. Gdy ta zmięknie za pomocą blendera miksujemy zupę na kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z grzankami, groszkiem ptysiowy.

Dodał(a): Monika

GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI I DZIEL SIĘ Z INNYMI!