Eksperci
mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracownik Instytutu Żywności i Żywienia. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, chorób dieto zależnych oraz będących na dietach alternatywnych ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych między innymi "Zdrowa kuchnia zdrowe społeczeństwo" oraz "W zielonej krainie". Szerzy wiedzę na temat zdrowego żywienia poprzez wykłady i spotkania z osobami starszymi, rodzicami dzieci w szkołach i przedszkolach oraz pisanie artykułów naukowych i popularnonaukowych. Autorka badania "Wpływ diety wegetariańskiej na gęstość mineralną kości u kobiet w okresie okołomenopauzalnym" w Instytucie Żywności i Żywienia.
- Dietetyka jest nie tylko moją pracą, ale przede wszystkim sposobem życia, pasją, która daje ogrom satysfakcji i samorealizacji. Moim celem jest zwiększanie świadomość zdrowego żywienia przy zastosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety wśród wszystkich pokoleń naszego społeczeństwa dla poprawy zdrowia i jakości codziennego życia. W mojej pracy najważniejsza zasadą jest indywidualne podejście, zaangażowanie i wsparcie w każdym momencie zmagania się z walką o zdrowy styl życia. Fascynuję się nie tylko zdrowym żywieniem, ale również gotowaniem smacznej i zdrowej kuchni.mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Joanna Lew-Starowicz
Współorganizatorka projektu Akademia Zdrowego Przedszkolaka. Oboje wraz z mężem Witoldem są pasjonatami zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia.
Absolwentka Wydziału Nauk Społecznych i Administracji Politechniki Warszawskiej. Wielokrotna medalistka w aerobiku sportowym. Trener fitness z 15-letnim doświadczeniem. Mama trójki dzieci: Piotr (15 lat), Aleksander (7 lat) i najmłodsza Alicja (2 lata). Komunikatywna, miła, pełna optymizmu. Poszukuje inspiracji i innowacyjnych rozwiązań, które może wdrażać w projekt Akademii Zdrowego Przedszkolaka. Uwielbia pracę zespołową, która daje jej mnóstwo satysfakcji. Zapalona sportsmenka kochająca bieganie i aktywne spędzanie czasu wolnego.
Ewa Buczkowska
Dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała poprzez pracę w wielu poradniach i placówkach medycznych, gdzie prowadziła dzieci i dorosłych w kierunku zdrowego modelu żywienia. Jest autorką licznych publikacji oraz ekspertką w audycjach radiowych i telewizyjnych.
W ramach Akademii Zdrowego Przedszkolaka dzieli się swoją wiedzą w postaci artykułów i materiałów merytorycznych w skryptach dla nauczycieli oraz przygotowuje indywidualne jadłospisy. Prywatnie mama dwóch urwisów, miłośniczka zdrowego gotowania i biegów długodystansowych.